SverigesEnergi tipsar: Så sparar du el under årets kalla månader

Det finns flera smarta sätt att dra ner på kostnaden för uppvärmning av huset eller lägenheten. Här delar SverigesEnergi några enkla knep som hjälper dig på traven.

 

Vädra kvickt 

Släng upp dina fönster på vid gavel en kort stund, och stäng sedan. En kort stunds tvärdrag är ett mycket smartare sätt att vädra, än att låta ett fönster stå på glänt hela dagarna – att vädra snabbt är betydligt mer energieffektivt.

Styr inomhustemperaturen med gardinerna

Solljuset som sipprar in genom dina fönster kan värma upp hemmet under årets kallare delar. En enkel tumregel för att få lite hjälp med uppvärmningen spara energi under vinterhalvåret är att dra undan gardinerna när det är sol, och bara låta dem vara för på kvällen (för att då hindra värmen från att läcka ut).

Fläkta lagom!

Så klart ska du låta köksfläkten jobba när du steker någonting som osar väldigt mycket – men annars är det bättre att låta den vara av. Annars suger den ut värmen från spis och ugn, värme som bidrar till uppvärmningen av huset eller lägenheten.

Ett annat listigt knep är att öppna ugnsluckan så snart du stängt av ugnen, så fungerar ugnen som ett extra element en stund.

Skräm bort dammråttorna 

Om du är noga med att hålla rent och dammsuga bakom kyl och frys kan du öka effektiviteten på din kyl och frys med upp till 20 procent. Dessutom minskar brandrisken!

Dripp, dropp? 

Droppande varmvattenkranar kan läcka 500 kWh om året. Byt därför utslitna packningar direkt!